Wat

Systemische counseling

Counseling is vorm van professionele hulpverlening die zeer toegankelijk en laagdrempelig is. Er wordt geluisterd naar het verhaal, de gedachten en de gevoelens van de cliënt zodat er innerlijke rust kan worden gecreëerd en een nieuw evenwicht kan ontstaan. 

Nieuwe inzichten komen tot stand, waardoor de cliënt zichzelf meer zal begrijpen en zelf problemen kan aanpakken.

Een counselor reikt handvaten aan om zelf een oplossing te vinden voor een probleem.


Systemisch vertrekt vanuit de context. We staan als mens in verbinding met elkaar. We zoeken naar welk contact in je leven een invloed heeft op jouw gedachten en gevoelens. Tijdens de begeleiding gaan we daarom eveneens door de geschiedenis.

Het levensverhaal van nu is immers verbonden met het verhaal uit het verleden. We gaan op zoek naar verstoorde patronen en welke invloed deze patronen hebben op jouw functioneren. Indien we deze verstoorde patronen herkennen, bekijken we op welke manieren deze kunnen doorbroken worden, zodat je weer kan groeien. 

Als we spreken over "Context", dan verwijst dit naar “verbondenheid”. Deze verbondenheid zet zich voort doorheen verschillende generaties. Om de context in beeld te brengen zijn er verschillende methodes, waaronder duplotechnieken en het genogram, tijdslijn, de natuur,...


 

Een systemisch counselor geeft ondersteuning bij


Relatieproblemen, problemen binnen het gezin, burn- out, stress, laag zelfbeeld, onrust in jezelf, depressieve gevoelens, twijfels,  communicatieproblemen, confliten, persoonlijke ontwikkeling, verlieservaring, (gezins) ondersteuning bij een fysieke of mentale beperking, emotionele problemen, innerlijke conflicten, zelfzorg, piekeren, paniekaanvallen.

Soorten begeleiding

Individuele begeleiding


Iedereen heeft een eigen verhaal. Dat verhaal werd gevormd door ervaringen, gebeurtenissen, trauma’s en leidt er soms toe dat verbindingen worden verbroken met ouders, kinderen of partner. Dit kan ervoor zorgen dat we van ons eigen spoor zijn afgedwaald en de weg zijn kwijt geraakt. Jouw geschiedenis kan ervoor zorgen dat het leven nu niet zo gemakkelijk loopt en er persoonlijke blokkades of conflicten zijn gecreëerd. Het is belangrijk om niet enkel over je problemen te praten maar om op zoek te gaan naar verandering. We kijken samen naar je leven en bekijken hoe je hier verantwoordelijkheid kan opnemen. We streven naar wat jij wil en hoe je kan overgaan tot actie. 

Er wordt geluisterd naar jouw emoties zodat je leert om deze bespreekbaar te maken. Op deze manier kan je dichter bij jezelf komen en kan je krachten terugvinden die je kwijt was geraakt door pijnlijke gebeurtenissen. We bekijken samen op welke manier je verder kan met je leven en wat je hierin nodig hebt. 

Begeleiding in de natuur


Geniet je van wandelen en van de natuur, ondervind je innerlijke rust in de natuur? Dan kan een begeleiding in de natuur jou misschien ook aanspreken.

De natuur kan helpen om je hoofd leeg te maken en om je dichter bij jezelf te brengen.

Leer om je ritme terug te vinden door het ritme van de natuur te ontdekken. Natuurlijke elementen kunnen je nieuwe inzichten geven en kunnen je verder helpen om een nieuwe weg te bewandelen.

De natuur zet je zowel fysiek als mentaal in beweging.

De wandelingen kunnen plaatsvinden in Roosdaal of op een andere locatie.

Indien wandelen niet mogelijk is, is een begeleiding in mijn tuin ook mogelijk.


Relatiebegeleiding


Over het algemeen kunnen partnerrelaties verstoord worden door allerlei problemen en gebeurtenissen en er kan een neerwaartse spiraal ontstaan. De relatie zit dan soms vast en de partners krijgen het niet meer onderling hersteld. Hulp van buitenaf kan er in dat geval voor zorgen dat er opnieuw communicatie kan ontstaan en dat er naar eenieders belangen en behoeften kan worden geluisterd.

Relatiebegeleiding kan helpen om ook in de toekomst met elkaar te leren omgaan tijdens moeilijke gebeurtenissen.

Er wordt gekeken naar de gedrags- en communicatiepatronen binnen de relatie. 

Er wordt eveneens gezocht naar de emotionele diepgang en de verbinding binnen het koppel. We bouwen aan een veilige basis zodat moeilijke dingen kunnen worden besproken. 


Ouderschap en extra ondersteuning


Opvoeden is een zoektocht die zorgt voor uitdaging en creativiteit. Het ouderschap kan twijfels en onzekerheden teweeg brengen. Kinderen kunnen moeilijkheden ondervinden in het bespreekbaar maken van bepaalde thema's. Spanningen kunnen binnen het gezin ontstaan wanneer we niet de juiste taal vinden om onze emoties te verwoorden.  Ik ondersteun jullie als gezin om elkaar te leren begrijpen, om met elkaar af te stemmen en opnieuw verbinding te creëren. Het doel is niet om het gedrag van jouw kind te verbeteren, wel om de veilige verbinding met je kind te herstellen.


Daarnaast is extra ondersteuning mogelijk. Heb jij of je gezinslid onlangs een diagnose gekregen en heb je nood aan extra ondersteuning? Stel je je vragen bij jezelf of bij je kind omtrent autisme, adhd, een beperking of andere? Geven scholen advies naar verder onderzoek voor je kind? Heeft je kind nood aan een aangepaste school, ben je op zoek naar een aangepast aanbod voor je kind. 

Ik kan jou hierin verder ondersteunen. Samen met jou zoek ik welke reguliere diensten jou verder kunnen helpen met jezelf, je kind of een ander familielid.

Zorgen voor een kind met een beperking of leven met een beperking heeft  een invloed op je leven, je relaties, je carrière en dergelijke meer. Eigen lenservaring en jarenlange werkervaring in de sector maken dat ik kan ondersteunen in het leren omgaan met dergelijke situaties. 

Kenninsmakingsgesprek


We starten eerst met een kennismakingsgesprek zodat we jouw hulpvraag en verwachtingen kunnen verkennen.

Samen bekijken we welke begeleiding het best bij jou past en welke momenten voor jou haalbaar zijn.

Je kan een kennismakingsgesprek aanvragen via het contactformulier, via mail of via telefoon. Verdere informatie vind je terug bij het tablad contact.

Naming an emotion begins the process

of regulating it and reflecting on it.

(Sue Johnson)